Nieuwsberichten van Ministerie van Financiën op Rijksoverheid.nl
-
Minister-president Rutte en een afvaardiging van het Nederlandse kabinet ontvangen op maandag 27 maart 2023 een afvaardiging van de Duitse regering, onder leiding van bondskanselier Scholz, voor regeringsconsultaties. De ontmoeting vindt plaats in het Depot Boijmans Van Beuningen.
-
De ministerraad heeft ingestemd met de instelling van de Adviescommissie Analytics. Deze commissie gaat het ministerie van Financiën, de Belastingdienst, de Douane en Dienst Toeslagen adviseren hoe om te gaan met risicomodellen en algoritmen. De adviescommissie heeft tot taak gevraagd en ongevraagd stil te staan bij actuele analytics-vraagstukken binnen de diensten.
-
De financiële sector speelt een belangrijke maatschappelijke rol en heeft op talloze manieren invloed op onze samenleving. Het afrekenen van de boodschappen, de maandelijkse betaling van je hypotheek en het declareren van je zorgkosten. Er zijn maar weinig diensten waar zoveel mensen en bedrijven gebruik van maken. We leven in onzekere tijden; het is belangrijk om continu alert te blijven op nieuwe ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de financiële sector. In de beleidsagenda voor de financiële sector geeft minister Kaag richting aan haar beleid voor de komende jaren langs vier ambities.
-
Met de ondertekening van het klimaatcommitment in juli 2019 hebben banken, pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders aangegeven mee te doen aan de uitvoering van het Klimaatakkoord van Parijs en het Nederlandse Klimaatakkoord. De partijen spraken af dat zij uiterlijk in 2022 hun actieplannen inclusief reductiedoelstellingen voor 2030 bekendmaken en toelichten welke acties zij nemen om bij te dragen aan de beide akkoorden. De actiebereidheid van de financiële sector blijkt groot. Zo heeft 96% van de ondertekenaars de ambitie om haar portefeuille in lijn te brengen met het 1,5-gradenscenario en uiteindelijk in 2050 een netto-nul portefeuille te bereiken. 90% van de ondertekenaars heeft een actieplan met een reductiedoelstelling voor 2030.
-
Het kabinet roept ondernemers op tot actie als zij een achterstand hebben in het aflossen van hun coronabelastingschuld. De Belastingdienst informeert deze ondernemers de komende tijd proactief over de achterstand en de mogelijkheden die zij hebben om de achterstand in te lopen of uitstel aan te vragen. Zo’n 73.000 ondernemers hebben nog niets afgelost sinds 1 oktober 2022. Het kabinet roept deze ondernemers op hun achterstand in te lopen, of om hulp te zoeken als dit niet mogelijk is.