Economische Zaken

Nieuwsberichten van Ministerie van Economische Zaken en Klimaat op Rijksoverheid.nl
  1. Vanaf 10 september 2024 wordt de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) opnieuw opengesteld. De SDE++ is de belangrijkste regeling waarmee de overheid grootschalige duurzame (energie)projecten ondersteunt. Zowel bedrijven, lokale overheden als non-profit organisaties kunnen een aanvraag doen. Er is een openstellingsbudget van € 11,5 miljard beschikbaar voor 2024. Als het volledige budget wordt aangevraagd en gerealiseerd levert dit naar verwachting een CO2-besparing van circa 4,7 megaton op in 2030. Dit is een grotere verwachte CO2-besparing dan vorig jaar, doordat er dit jaar een hoger openstellingsbudget beschikbaar is.
  2. Bijna 100 Nederlandse bedrijven van startup tot grootbedrijf, kennisinstellingen en overheden nemen van 26 tot en met 29 februari 2024 deel aan het Mobile World Congress (MWC) in het Spaanse Barcelona. Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) bezoekt het evenement op maandag 26 februari. MWC is het grootste mondiale evenement op het gebied van digitale technologieën en -infrastructuur. Bedrijven presenteren er hun producten en diensten aan internationale partners en investeerders.
  3. Geïnteresseerden vanaf 23 februari uitgenodigd om mee te denken. Vanaf 23 februari start het voornemen voor de nieuwbouw van 2 kerncentrales en het voorstel voor participatie. Dit is de eerste stap van de projectprocedure om tot een definitieve locatiekeuze te komen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nodigt geïnteresseerden tussen 23 februari en 4 april uit om mee te denken over het onderzoek voor de bouw van de 2 nieuwe kerncentrales.
  4. De Europese Digital Services Act (DSA) geldt vanaf zaterdag 17 februari 2024 voor alle onlinemarktplaatsen, sociale netwerken, zoekmachines, cloudaanbieders, online reis- en accommodatieplatforms, internetproviders en platforms om content te delen, zoals videoplatforms. In navolging van de 19 allergrootste platforms, die vanaf augustus 2023 al moeten voldoen aan (de strengste verplichtingen van) de DSA, moeten ook andere digitale diensten nu grondrechten van gebruikers beter beschermen, online misleiding en illegale informatie aanpakken en een gelijk speelveld realiseren voor gebruikers.
  5. Voor geïnteresseerde partijen uit binnen- en buitenland is het vanaf 15 februari 2024 mogelijk om een aanvraag in te dienen voor deelname aan de veiling van landelijke 5G-netwerken. De veiling zelf kan dan naar verwachting nog voor de zomer plaatsvinden, zodat mobiele telecomaanbieders normaliter vanaf 1 augustus 2024 de frequenties in gebruik kunnen nemen. Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de regelgeving gepubliceerd met daarin onder andere de opzet en de minimumopbrengst (€ 170 miljoen) van de Nederlandse veiling van landelijke frequenties voor snelle mobiele communicatie.

LOCATIE

Zekeringstraat 17a
1014BM Amsterdam

TELEFOON

084-8690978

K.v.K: 54620627 IBAN: NL45INGB0006718885 BTWnr: 851375169B01