Sierbestrating
Wilt u van uw tuin een stijlvolle en gezellige omgeving maken? Denk dan eens na over sierbestrating. Dit is bestrating wat voor de sier, voor het mooie, wordt verwerkt in een tuin. Al vanaf de middeleeuwen bestraten mensen hun tuin en tegenwoordig heeft elke tuin wel een deel sierbestrating. Of het nou gaat om een moderne stijl of juist vierkante vormen. Met sierbestrating kunt u van alles creëren! Bestrating dat wordt gedaan om een tuin mooier te maken, wordt vooral gedaan met beton. Er zijn echter ook andere vormen van sierbestrating. Hieronder worden de verschillende soorten beschreven.

Beton

Met betonnen sierbestrating kunt u alle kanten op. Het is namelijk in allerlei verschillende kleuren verkrijgbaar. Deze vorm van bestrating is daarbij leverbaar in diverse formaten. Dit materiaal gaat ontzettend lang mee en het is erg geschikt voor de afvoer van regenwater. Daarbij is beton relatief goedkoop, wat betekent dat bestrating met beton voor iedereen mogelijk is.

Bakstenen

Sierbestrating met bakstenen geeft een nostalgische uitstraling aan uw tuin. Dit komt doordat de bakstenen gemaakt zijn van klei. Bakstenen gaan eeuwen mee en daarom is het ontzettend milieuvriendelijk. Bakstenen zijn daarnaast vorstbestendig en ze kunnen hergebruikt worden.

Split en grind

Sierbestrating met grind of split wordt ook wel halfverharde sierbestrating genoemd. Deze vorm van bestrating wordt steeds vaker gebruikt omdat het goedkoop en gemakkelijk te verwerken is. Grind wordt voornamelijk als decoratie gebruikt. Split daarentegen kan ook worden gebruikt voor bijvoorbeeld een wandelpad. Grind en split zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende vormen en kleuren.

Natuursteen sierbestrating

Sierbestrating met natuursteen geeft een mooie natuurlijke uitstraling aan uw tuin. Het is echter wel een stuk duurder dan de andere vormen van sierbestrating. Er bestaan verschillende soorten natuurstenen, zoals leisteen, marmer, graniet en hardsteen. Elke soort natuursteen heeft haar eigen voor- en nadelen en haar eigen uitstraling.


Terras bestraten

Bestraten van de oprit, terras of tuin

Als u heeft besloten sierbestrating toe te passen, maak dan vooraf een plan. Meet uw oprit, terras of tuin op en maak een plattegrond op schaal. Teken op deze plattegrond wat u precies wilt. Zo heeft u een indicatie van de benodigde tegels, de kosten en de hoeveelheid werk. Vervolgens kunt u de (sier)tegels gaan uit kiezen. Een professional kan u helpen bij het kiezen van de juiste tegelsoort. U kunt uw wensen en eisen aangeven en zij zoeken voor u de perfecte tegel. Het bestraten van uw oprit, terras of tuin kunt u in principe zelf doen. Hoe dit moet lees u in het stappenplan hieronder. Laat u de bestrating liever leggen door een erkende stratenmaker? Bestrating Expres biedt in dat geval uitkomt, bekijk de voorwaarden op de website.

Doe-het-zelf

  1. Zet de contouren van het te bestraten deel uit met behulp van latjes en touw.
  2. Graaf vervolgens het te bestraten deel 15-25 cm uit.
  3. Breng minstens een laag van 10 cm zand aan.
  4. Druk de ondergrond stevig aan met een plank.
  5. Duw nu op alle hoekpunten een tegel in de grond.
  6. Span tussen deze tegels een metseltouw.
  7. Breng nu een rij tegels aan tussen de hoekstenen. De bovenkant moet het touwtje net aanraken.
  8. Leg vervolgens alle tegels op de ondergrond en klop ze aan met een rubberen hamer.
  9. Veeg hierna met een bezem het losse zand over de nieuwe bestrating. Herhaal dit een aantal keer en strooi steeds weer zand op de tegels. Laat het zand een week liggen zodat het in alle kieren kruipt.

Inspiratie

U kunt op internet en in magazines inspiratie op doen wat betreft sierbestrating, maar u kunt natuurlijk ook eens de tuinen van de buren bekijken. Als u houdt van een strakke tuin zonder tierelantijnen dan kunt u het beste kiezen voor gladde terrastegels in natuurlijke grijstinten. Deze geven uw tuin een moderne en minimalistische uitstraling. Grijs kleurig grind of split passen ook perfect bij de moderne tuin. Als u een romantische tuin wilt creëren dan kunt het beste kiezen voor getrommelde stenen of gebakken klinkers. Kijk ook eens op de pagina motieven sierbestrating voor meer inspiratie.

Kosten

De kosten voor sierbestrating zijn afhankelijk van uw wensen. Sierbestrating is al mogelijk vanaf ongeveer €15, – per vierkante meter. Het kan oplopen tot ongeveer €65, – per vierkante meter. De keuze van materiaal zal voor een groot deel het kostenplaatje bepalen. Zo is het bestraten met natuursteen relatief duur, dit kost ongeveer tussen de €30, – en €65, – per vierkante meter. Voor grind of split betaalt u daarentegen maar tussen de €7,50 en €12, – per vierkante meter. Als u de klus uitbesteedt aan een stratenmaker dan moet u natuurlijk ook rekening houden met de arbeidskosten. Een stratenmaker kost ongeveer €30, – tot €40, – per uur.

Bestrating Belgie

Actief in Vlaanderen

Dankzij onze ruime ervaring en vele contacten zijn wij als geen ander in staat om u in contact te brengen met een vakman bij u uit de buurt. Onze kring van vakmannen laat zich niet beperken tot Nederland, ook in België hebben wij contacten. Vertap Klinkerwerken staat voor u klaar indien u van plan bent uw bestrating onder handen te nemen.