Welkom in ‘t Spelthuys

Sinds zomer 2018 vindt ’t Spelthuys in Enkhuizen (toenmalig biologische speltbakkerij en speltwinkel in de binnenstad) een voortzetting als bedrijf aan huis.

't Spelthuys is een biologische (web)natuurwinkel met meer dan 250 speltproducten en vele andere biologische producten, natuurcosmetica en biologische non-food artikelen. Uw bestelling kan op afspraak worden afgehaald, bij u thuis duurzaam per fiets worden bezorgd of per pakket worden verzonden.

Er is een ambachtelijke speltbanketbakkerij aangesloten waar we op bestelling taarten, gebak, koekjes en muffins bakken. Sinds het voorjaar van 2021 zijn er (weer) versgebakken biologische broden, broodjes, baguettes en croissants te koop.

Omdat wij taarten, cake en de Spelt-Honing-kruidkoek zelf bereiden zijn speciale wensen betreffend de ingrediënten i.v.m. een dieet, een allergie of een voedingsintolerantie geen probleem. Ook persoonlijke wensen of ideeën horen wij graag van u. Wij vinden het leuk om iets nieuws uit te proberen.

Het basisproduct in ons bedrijf is en blijft het graan Spelt (‘Oberkulmer Rotkorn’).

Op onze website kunt u uitgebreide informatie vinden over het oergraan Spelt, zijn betekenis voor onze gezondheid en uiteraard de webshop.

Als u verdere vragen of productwensen heeft of andere informatie nodig bent, wij helpen graag verder. 

Hartelijk welkom en veel plezier op de site van 't Spelthuys!

Astrid Lurweg

Aanbiedingen

Nieuws van 't Spelthuys

Over ons

Nieuws van 't Spelthuys

Over ons

  • Spannend om te lezen hoe ‘t Spelthuys is ontstaan! Hoe kwam het dat de eigenares veranderde van ‘boot naar brood’?
  • Neem een kijkje, wat er allemaal in de (banket)bakkerij van ’t Spelthuys te bestellen en verkrijgen is? Heerlijke biologische broden, stokbroden en broodjes , maar ook erg lekkere taarten - ook als u een dieet moet volgen! ...en de overheerlijke Spelt-Honing-Kruidkoek niet te vergeten!
  • Verder kunt u lezen welke producten te koop zijn: (spelt-)meelproducten en andere speltproducten, maar ook algemene biologische producten om te bakken en koken en uiteraard Hildegard van Bingen kruiden!
Lees meer

Over spelt

Gezondheid

Over spelt

Spelt, het oergraan uit de bronstijd, heeft eigenschappen die ver uitsteken boven die van andere voedingsmiddelen. Spelt is gezond, voor lichaam én geest, houdt fit, en is van nature een Eko graan.

Spelt (triticum spelta) is, zoals men vaak leest, geen tarwesoort (triticum sativa), maar is een oeroud graan wat de bakker vroeger gebruikte, voordat het hedendaagse graan - tarwe - werd gekweekt. In Nederland is spelt de laatste jaren in opmars en veel mensen prefereren het boven de hedendaagse tarwerassen waar het de gezondheid betreft. Lees meer

Gezondheid

De onmisbare B-vitamines in spelt controleren met name de koolhydraten, het vet, de stofwisseling, de groei van hun cellen en de vorming van de huid, slijmvliezen, bloed en zenuwsysteem.

Een regelmatig gebruik van spelt werkt zo verrijkend, dat het hele organisme zichzelf kan regenereren. De belangrijkste onderdelen van spelt worden snel door het bloed opgenomen. Het geheim van spelt kan worden samengevat in het woord ‘bio-beschikbaarheid’. Lees meer