BIODANZA FOR HARMONY

Houd je van dansen en muziek? Wil je graag meer bewegen, je vitaler voelen en meer genieten van het leven? Tijdens de wekelijkse biodanza lessen doen we allerlei oefeningen (alleen, in tweetallen en in de groep) in beweging en dans. In een biodanza les geniet je van mooie muziek en krijg je de uitnodiging te bewegen in je eigen ritme, op je eigen manier, wat goed voor jou is. Je voelt je weer levend en vol vreugde. De muziek en de oefeningen helpen je uit je hoofd te komen en contact te maken met je gevoel. In biodanza wordt gewerkt met het gezonde deel van de mens. Van hieruit worden mensen geraakt door muziek en beweging waardoor vreugde en plezier in het leven gaat toenemen.

FOR HARMONY HEEFT ZICH GESPECIALISEERD IN:

✓Kinder biodanza
                                                             ✓Klinische biodanza: voor mensen met psychische
                     en/of fysieke beperkingen
                                             Clarine is  de enige docent in Nederland die les geeft aan
                              mensen met een psychische beperking

            ✓biodanza voor ouderen

De 5 lijnen van biodanza

Er zijn vijf lijnen die worden gebruikt tijdens de lessen. Binnen deze lijnen bewegen we op de muziek. Dit wordt een vivencia (ervaringen in hier en nu, in het moment) genoemd. Iedere les wordt er een ander thema gekozen die aansluit bij de ontwikkeling in de groep.

Affectiviteit

Plezier in het leven met elkaar.

Transcendentie

In contact komen met natuur en de kosmos.

Vitaliteit

Verlangen en kracht om te leven.

Creativiteit

Door expressie leren uiten.

Sensualiteit

Intenser leren genieten van het leven.

Over biodanza

biodanza wil zeggen: “Dans van het leven”.

 

In 1965 was Rolando Toro Araneda, de grondlegger van biodanza, docent aan het Centrum voor Antropologische Medische Studies aan de universiteit van Chili. Hier deed Rolando zijn eerste onderzoeken met muziek en dans in het Psychiatrische Ziekenhuis van Santiago met psychiatrische patiënten. Een van de doelen van het Centrum was om verschillende psychotherapie – technieken uit te testen met als doel de geneeskunde te vermenselijken. Rolando Toro was psycholoog en medisch antropoloog en heeft in de zestiger jaren de biodanza ontwikkeld.

In de zeventiger jaren heeft Rolanda biodanza ontwikkeld voor iedereen. Vanuit de biologie en menswetenschappen creëerde hij biodanza. biodanza is sinds 2000 in Nederland. biodanza werkt aan de
gezonde kant van de mens. De gezonde kwaliteiten van de mens worden in de biodanza gestimuleerd.

Lees meer

De biodanza nodigt je uit deel te nemen aan wekelijkse bijeenkomsten die middels beweging veilig en geleidelijk intens beleefde ervaringen oproepen. De biodanza noemt deze ervaringen ‘Vivencia’s’. De term vivencia is afgeleid van het Latijnse woord viventia, wat ervaring van het leven betekent en dat in het Nederlands kan worden vertaald als “het geleefde”.

In de biodanza les oefen je met elkaar het leven in contact met jezelf en met elkaar. Je kunt helemaal zijn wie je bent. Vivencia zijn ervaringen in het “hier en nu”. Er is geen dimensie van tijd. Het doel van de biodanza oefeningen is om de vivencia’s op te wekken. De vivencia’s geven ons toegang tot het “hier en nu”. In contact met jezelf en de ander ben je volledig met je aandacht aanwezig in het moment. Het is belangrijk voor ieder mens om bewust van ervaring tot ervaring te leven. Tijdens de oefeningen in een biodanza les wordt dit bewustzijn gewekt. Het teweeg brengen van vivencia’s is de basismethode van biodanza. Door regelmatig deel te nemen aan vivencia’s kan ons leven transformeren en reorganiseren.

Biodanza is een systeem dat integratie brengt. Muziek en beweging helpen je om dichter bij je gevoelens te komen. De muziek en oefeningen nodigen je uit tot expressie. Ieder heeft een eigen ontwikkeling en groeit in eigen tempo. Door in je eigen ritme te bewegen en je eigen grenzen hierin te leren aanvoelen ga je intenser leven. Je ontdekt je passies.

Effecten van biodanza: Je relaties met je partners, met familie, vrienden zullen verbeteren. Je moed en verlangen om te leven zal toenemen. Je zal meer plezier en energie hebben in studie, werk en hobby’s. Je komt dichter bij je gevoelens waardoor je meer affectiviteit zult ervaren. Je creatieve vermogen neemt toe. Je gaat meer genieten van het leven en je leert jezelf te accepteren zoals je bent.”

Activiteiten

U kunt hieronder voor alle activiteiten de benodigde informatie vinden. Door op een button te klikken verschijnt de specifieke informatie.

Kinderbiodanza is plezier beleven in beweging, dans, spel; dansspelletjes en avontuur op muziek. Voor iedere leeftijdsgroep zijn er andere thema’s waarmee word gewerkt waarin sociale vaardigheden en het zelfvertrouwen word versterkt. Op natuurlijke wijze word de expressie gestimuleerd van ieder kind. Kinderen leren dat het leuk is om met elkaar samen te werken.

Voor welke leeftijd is Kinderbiodanza?
Voor kinderen vanaf ongeveer 4 tot 12 jaar. Kinderen die iets jonger zijn maar wel veel met beweging en dans hebben kunnen ook meedoen! Er is ook biodanza voor jongeren in de leeftijd van 12 – 17  jaar.

Kinderbiodanza op scholen, kinderopvang.
Clarine geeft ook les op o.a. (basis)scholen, buitenschoolse opvang, kinderdagverblijven. Hierbij kan Clarine aansluiten op thema’s van de school of van de kinderopvang. Bijv. een les over een seizoen, dus incidentele lessen; bijv. 4 keer per jaar aan de hand van thema lessen.

Kinderfeestjes en familiefeestjes.
Ook worden deze lessen gegeven bij verjaardagsfeestjes/kinderfeestjes.

Heb je zin om samen je met je kind(eren) iets leuks te doen?
Kom dan naar een Kinderbiodanza les met ouder(s).

Praktische informatie
Het is prettig als de kinderen loszittende kleren dragen waarin ze zich goed kunnen bewegen, maar vooral kleren waarin ze zich lekker voelen. Meisjes vinden het vaak leuk om een mooi jurkje of rokje aan te trekken. Bij kinderbiodanza bewegen en dansen de kinderen op blote voeten of op balletschoentjes.

In biodanza word gewerkt met het gezonde deel van de mens. Van hieruit worden mensen geraakt door muziek en beweging waardoor vreugde en plezier in het leven gaat toenemen. Om vanuit deze methode te werken zullen klachten van aandoeningen verminderen, omdat het gezonde deel word versterkt.

Heb je fysieke en/of psychische beperkingen? Overleg dan eerst met de docent.

In een biodanza les geniet je van mooie muziek en krijg je de uitnodiging te bewegen op je eigen manier aan de hand van oefeningen. Je voelt je weer levend en vol vreugde. De muziek en de oefeningen helpen je uit je hoofd te komen en contact te maken met je gevoel. Iedereen kan het. Er staan stoelen in een kring of langs de kant zodat ieder op eigen niveau mee kan doen. Veel oefeningen kunnen ook (zo nodig) zittend op een stoel (of in een rolstoel) worden gedaan.

Clarine heeft zich (in 2013/2014) gespecialiseerd in het les geven aan ouderen en geeft  regelmatig biodanza les in zorgcentra voor ouderen, dagopvang voor ouderen (met lichte dementie) en bij welzijnswerk voor ouderen. Heeft u hiervoor belangstelling? Neem dan contact op via telefoon, mail of het contactformulier.

Vanaf voorjaar 2017 tm januari 2019 gaf Clarine op maandagochtend wekelijks les in de grote zaal bij Wijkcentrum het Middelpunt aan Spinetpad 2 (in de wijk Zielhorst) aan deelnemers van dagopvang van King Arthur (http://www.kingarthurgroep.nl/Wonenenzorg/Ontmoetingscentra/Amersfoort.aspx) . De les duurde ongeveer een uur. Sinds april 2023 geeft Clarine regelmatig les in Zorgcentrum voor ouderen de Koperhorst (in de wijk Schothorst) aan deelnemers van de dagopvang en voor bewoners van de Koperhorst. Ook zijn er in deze locatie sindsdien regelmatig lessen voor bewoners uit de wijk en omliggende wijken,deze lessen zijn ook geschikt voor mensen die fysieke beperkingen hebben. Kijk voor meer info voor deze groep bij lessen op ochtend.

Houd je van dansen en muziek? Wil je graag meer bewegen, je vitaler voelen en meer genieten van het leven? Tijdens de wekelijkse biodanza lessen doen we allerlei oefeningen (alleen, in tweetallen en in de groep) in beweging en dans. We leren geen vaste danspasjes. Je beweegt op de manier die goed voor jou is, in je eigen ritme.

Wat draag ik bij biodanza?
Het is prettig om loszittende kleren te dragen waarin je je goed kan bewegen. Draag kleren waarin je prettig voelt. Je kan het beste meerdere laagjes (boven kleding) dragen. Bijvoorbeeld een vestje wat je uit kan doen. We dansen en bewegen op blote voeten, op zachte schoentjes (die niet buiten worden gedragen) of op balletschoentjes. In de woensdagochtend groep is het mogelijk om schoenen te blijven dragen.

Kan ik eerst kennismaken met biodanza?
Een serie van ongeveer 3 – 5 lessen is vaak nodig om te weten of biodanza iets voor jou is om goed te kunnen ervaren. Iedere les is weer anders. Daarom word aangeraden om meerdere lessen achter elkaar te volgen. Bij biodanza for Harmony is het niet mogelijk om een losse les te volgen op woensdagmiddag, in de andere groepen op woensdagochtend en donderdagavond kan dat eventueel wel. Als je wil kennismaken om te ervaren of biodanza wat voor je is; dan is er een speciale kennismakingskaart van drie lessen op woensdagmiddag, die vier aaneengesloten lesweken geldig is. Hiervoor kun je je aanmelden per telefoon, mail of via contactformulier. Van harte welkom!

Heb ik danservaring nodig?
Biodanza is geschikt voor iedereen. Danservaring is niet nodig. Ieder beweegt op z’n eigen manier aan de hand van oefeningen. Er worden geen danspasjes aangeleerd.

Heb ik conditie nodig voor biodanza?
Nee, want je beweegt in je eigen tempo en ritme. Je leert te spelen met grenzen. Door biodanza wordt je vitaliteit gestimuleerd, waardoor je conditie zal worden verbeterd.

Is er verder nog iets wat handig is om mee te nemen?
Neem  eventueel een flesje water mee om tussen de oefeningen door wat te kunnen drinken.

Lessen

Hier kunt u informatie vinden over de lesdagen en de kosten.

Weekgroep op ochtend

Tijdens de nationale biodanza week Van 13 tm 19 april 2024 vieren we de 100e geboortedag van de grondlegger van biodanza. Je bent je welkom om mee te doen met een introductie workshop  op woensdagochtend 17 april (in bestaande groep). Kom het eens ervaren of deze vorm van beweging en expressie ook iets voor jou is. Tijdens deze les gaat het vooral om plezier in bewegen op allerlei soorten muziek, van jazz, klassiek tot modern. Vaak zeggen deelnemers dat de muziek zo fijn is om op te bewegen, ze worden er blij van en komen echt tot ontspanning. Kosten: 5 euro (voor introductie workshop 17 april). De tijden en locatie voor deze les staat hieronder. Graag aanmelden voor deze les, dan kan ik je van te voren de praktische informatie mailen.

Dit is een proeflessen groep, waarin je kan ervaren wat biodanza is. Deze lessen zijn ook geschikt voor mensen met fysieke beperkingen. Er staan stoelen langs de kant als je beperkt bent in sommige bewegingen, zodat ieder op eigen niveau mee kan doen. Eventueel kunnen oefeningen ook zittend op een stoel worden gedaan. In de woensdagochtend groep is ruimte voor mensen die willen kennismaken met biodanza!
Je kunt het beste ervaren wat het is en of het bij je past door vijf lesweken aaneensluitend te komen dansen.
De kosten voor dit kennismakingsaanbod zijn € 32,50 . Tussentijds instromen is mogelijk.

Er is kruidenthee voor en na de les en dat is inbegrepen bij de les kosten.

Start:  woensdagochtend 17 januari 2024 (om de 14 dagen, in de oneven weken)

Vervolglessen: 31 januari, 14 februari, 28 februari, 1 maart, 13 maart, 27 maart, 10 april, 17 april (extra les), 24 april, 8 mei, 22 mei, 5 juni, 19 juni en 3 juli

Kosten: 5 lessen voor 32,50 (6 aaneengesloten lesweken geldig), 10 lessen voor 55,00 (12 aaneengesloten lesweken geldig) of losse les voor 8 euro

Wanneer: Op woensdagochtend van 11.00 – 12.00 uur (inloop: vanaf 10.30 uur met kruidenthee)

Waar:  de Koperhorst, Palladijnenweg 275, 3813 KA  Amersfoort

Aanmelden en praktische info:

Graag van te voren aanmelden via telefoon, mail of het contactformulier als je belangstelling hebt voor deze groep. Dan stuur ik je de praktische informatie toe. In de schoolvakanties is er meestal geen les.

Weekgroep op avond

Tijdens de nationale biodanza week Van 13 tm 19 april 2024 vieren we de 100e geboortedag van de grondlegger van biodanza. Je bent je welkom om mee te doen met een introductie workshop  op donderdagavond 18 april (in bestaande groep). Kom het eens ervaren of deze vorm van beweging en expressie ook iets voor jou is. Tijdens deze les gaat het vooral om plezier in bewegen op allerlei soorten muziek, van jazz, klassiek tot modern. Vaak zeggen deelnemers dat de muziek zo fijn is om op te bewegen, ze worden er blij van en komen echt tot ontspanning. Kosten: 5 euro (voor introductie workshop 18 april). De tijden en locatie voor deze les staat hieronder. Graag aanmelden voor deze les, dan kan ik je van te voren de praktische informatie mailen.

Dit is een proeflessen groep, waarin je kan ervaren wat biodanza is.  Tussentijds instromen is mogelijk.

Wat is het voordeel van deze groep? Deze proeflessen zijn er speciaal voor belangstellenden voor wie weinig of geen ervaring heeft in biodanza. Dus eigenlijk heel laagdrempelig. Je kan een aantal lessen volgen om te voelen of deze bewegingsvorm bij jou past.

Er is kruidenthee voor en na de les en dat is inbegrepen bij de les kosten.

Start: 18 januari 2024

Wanneer: op donderdagavond van 19.45 – 21.15 uur, inloop: vanaf 19.30 uur (met kruidenthee)

Waar:  Basisschool de Kameleon, Stradivariusstraat 159, 3822 DP Amersfoort (Zielhorst)

Aanmelden en praktische info:

Graag van te voren aanmelden via telefoon, mail of het contactformulier als je belangstelling hebt voor deze groep. Dan stuur ik je de praktische informatie toe. 

Weekgroep op middag voor volwassenen

Deze groep is voor zowel ervaren dansers en ook geschikt voor mensen voor wie biodanza graag willen ervaren. Meld je aan!

Tijdens de nationale biodanza week Van 13 tm 19 april 2024 vieren we de 100e geboortedag van de grondlegger van biodanza. Je bent je welkom om mee te doen met een introductie workshop  op woensdagmiddag 17 april (in bestaande groep). Kom het eens ervaren of deze vorm van beweging en expressie ook iets voor jou is. Tijdens deze les gaat het vooral om plezier in bewegen op allerlei soorten muziek, van jazz, klassiek tot modern. Vaak zeggen deelnemers dat de muziek zo fijn is om op te bewegen, ze worden er blij van en komen echt tot ontspanning. Kosten: 5 euro (voor introductie workshop 17 april). De tijden en locatie voor deze les staat hieronder. Graag aanmelden voor deze les, dan kan ik je van te voren de praktische informatie mailen.

Wanneer:  woensdag middag van 15.15 – 16.45 uur (inloop: vanaf  15.00 uur met thee).

Er is thee voor en na de les (voor wie wil) en dit is inbegrepen bij de leskosten.

Kosten:

In de woensdagmiddag groep is ruimte voor mensen die willen kennismaken met biodanza!
Je kunt het beste ervaren wat het is en of het bij je past door drie weken aaneensluitend te komen dansen.
De kosten voor dit kennismakingsaanbod zijn € 25,00 .
Daarna wekelijkse lessen, volgens leskaart (10x voor € 95,00, 12 aaneengesloten lesweken geldig). Als je 10 lessen volgt binnen/in 12 lesweken, dan is aansluitend de 11 les gratis als bonus les.

Waar: Basisschool de Kameleon, Stradivariusstraat 159, 3822 DP Amersfoort (Zielhorst)

Aanmelden en praktische info:

Graag van te voren aanmelden via telefoon, mail of het contactformulier. Dan stuur ik je de praktische informatie toe.

Tijdens de schoolvakanties is er (meestal) geen les. 

Weekgroep voor ouderen

Op woensdagochtend 17 januari 2024 start er een weekgroep die ook geschikt is voor ouderen. Onder het kopje lessen op woensdagochtend staat alle informatie over deze groep.  De weekgroep op donderdagavond en woensdagmiddag staat ook open voor volwassenen in alle leeftijden.

Aanmelden en praktische info:
Graag van te voren aanmelden via telefoon, mail of het contactformulier. Dan stuur ik je de praktische informatie toe.  Voorafgaand en na een les is er thee voor wie wil.

 

Lessen voor kinderen

Wanneer: data momenteel niet bekend, maar je kan je zeker aanmelden als je belangstelling hebt!

Waar: locatie in Zielhorst of andere wijk in Amersfoort of omgeving

biodanza for Harmony geeft verder op aanvraag les op basisscholen, kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang en bij kinderfeestjes.

Ook is het mogelijk dat kinderen worden aangemeld voor een serie van een aantal lessen. Informeer bij de docent voor dit speciale tarief.

Aanmelden en praktische info:

Kijk ook onder het kopje “Activiteiten” en “Impressie” voor meer informatie over kinderbiodanza. Of bel/mail me gerust voor meer informatie.

Graag van te voren  aanmelden via telefoon, mail of het contactformulier als je belangstelling hebt voor deze groep. Dan stuur ik je de praktische informatie toe.  Na afloop van de les is er  drinken voor de kinderen en thee voor wie wil en dit is inbegrepen bij de kosten van een les.

Kosten

Proeflessen groep op ochtend

5 lessen voor 32,50 (6 aaneengesloten lesweken geldig)

10 lessen voor 55,00 (12 aaneengesloten lesweken geldig)

 losse les 8 euro

Er is kruidenthee voor en na de les en dat is inbegrepen bij de leskosten.

Middag groep

proeflessenkaart: 3 lessen voor 25 euro om kennis te maken. Daarna kan je een weekkaart kopen van 10 lessen voor 95 euro (12 aaneengesloten lesweken geldig). Als je 10 lessen volgt binnen/in 12 lesweken, dan is aansluitend de 11 les gratis als bonus les.

Er is kruidenthee voor en na de les en dat is inbegrepen bij de leskosten.

Proeflessengroep op avond

8 lessen 80 euro

4 lessen voor 50,00 euro

losse les 14 euro

Er is kruidenthee voor en na de les en dat is inbegrepen bij de leskosten.

 

Extra lessen

Nieuw, proeflessengroep op ochtend

Op 24 mei 2023 speciaal voor mensen zonder ervaring in biodanza een een serie van 5 proeflessen gestart op woensdagochtend in de Koperhorst. Op 17 januari 2024 start er weer een nieuwe proeflessen groep gestart (tussentijds instromen mogelijk). Alle informatie hierover is te vinden onder het kopje lessen op ochtend. Er wordt hierna weer een nieuwe proeflessen groep gestart op een ochtend, houd deze website in de gaten voor meer informatie, stuur een mailtje of vul het contactformulier in als je hierover op de hoogte wil worden gehouden.

biodanza for harmony start  weer met kinderbiodanza lessen. Onder het kopje lessen voor kinderen vind je hierover alle informatie.

Kijk ook onder het kopje “Activiteiten” en “Impressie” voor meer informatie over kinderbiodanza. Of bel/mail me gerust voor meer informatie.

De docent

Clarine's tijdlijn

 Clarine volgde de volgende trainingen:

1.Biodanza in de natuur – (Extensie). In juli 2022 bij Marjon Gescher

2. Cirkel van Archetypen –  de archetypes in biodanza (2014) (Extensie). In februari 2014 volgde Clarine de Cirkel van Archetypen (Extensie) bij docenten Raul Terren en Veronica Toro

3. Kinderbiodanza (2009) Training – gevolgd bij Alejandro Toro (een kleinzoon van Rolando)

4. Didactisch docent (2011/2012) –  In januari 2012 heeft ze de training afgerond tot didactisch docent, die ze gevolgd heeft in Milaan.

5.Klinische biodanza (2 modules in 2013) – In januari 2013 en september 2013 volgde Clarine twee modules van Klinische biodanza in Milaan. Hierin specialiseerde ze zich in het les geven aan mensen met diverse psychische aandoeningen en/of fysieke beperkingen.

6. biodanza voor ouderen (2013/2014) In december 2013 en maart 2014 volgde Clarine de 2 modules voor biodanza aan ouderen bij Nadia Costa. In deze prachtige training leerde Clarine dat biodanza voor iedereen mogelijk is. Ieder kan op z’n eigen manier bewegen, hierin genieten en veel vreugde beleven

7. Continued Learning training – een training die verdiepend werkt voor de basis in de beginnersgroepen. 

Daarnaast volgt ze nog steeds regelmatig verdiepende weekends of lezingen in biodanza en trainingen voor bijscholing.

    Clarine Huizenga maakte in februari 2005 voor het eerst kennis met biodanza. Het raakte haar enorm hoe je kan leren meer het contact met jezelf en met de ander te beleven.

    “Mijn verlangen was om dichter bij mezelf te komen en meer met passie te gaan leven. Toen ik regelmatig begon deel te nemen aan de wekelijkse groep ging ik elke biodanza les als een feestje ervaren. Ik verlangde iedere week naar de ontmoetingen met de groepsleden in de weekgroep. Ik raakte nieuwsgierig naar de biodanza teacher opleiding”

    In mei 2006 begon ze in de weekgroep van Antoinette Lorraine en Robert de Jong in Utrecht. Van september 2006 t/m juni 2009 heeft ze de driejarige lerarenopleiding gevolgd in de biodanza School Midden – Nederland in Utrecht. In november 2009 startte Clarine haar eerste weekgroep voor het project Wijk en Psychiatrie. Met veel plezier geeft ze les aan deze groep. Haar afstudeerscriptie heeft ze geschreven over deze weekgroep: “biodanza in wijkcentra – Wijk en Psychiatrie (WeP) – een project voor mensen met een psychiatrische achtergrond die mensen ontmoeten uit de wijk/regio. In februari 2011 heeft Clarine haar scriptie gepresenteerd voor de school en hiermee de opleiding tot biodanza docent officieel afgerond. Ook vindt Clarine het heel leuk om aan kinderen les te geven. “Ik vind het mooi om kinderen zo vrij en open te zien spelen en dansen”. Sinds zomer 2010 geeft ze les aan Kinderen in verschillende leeftijdsgroepen.

    Impressie

    Bekijk hier foto’s van onze activiteiten voor een impressie van biodanza!

    Wat doet biodanza?

    biodanza flashmob

    Wat doet biodanza?
    (langere versie)

    Persberichten

    Bekijk hier enkele persberichten over biodanza in Harmony!

    “Een aanrader voor ieder kind dat graag danst of beweegt”
    Anja

    “Het is mooi zoals iedereen zich inzet om contact met zichzelf èn met de ander te maken”
    Mathilde

    “Door biodanza voel ik me meer verbonden met mezelf en met andere mensen”
    Liesbeth

    “Het geeft me rust en ontspanning in mijn lichaam”
    Jan