Financiën

Nieuwsberichten van Ministerie van Financiën op Rijksoverheid.nl
 1. Miljoenennota 2018: Nederlandse overheidsfinanciën kerngezond

  Het gaat boven verwachting goed met de ontwikkeling van de overheidsfinanciën. Zo loopt het begrotingsoverschot dat in 2016 is bereikt volgend jaar verder op naar 0,8% van het bruto binnenlands product (bbp). De overheidsschuld daalt volgend jaar verder naar 54,4% van het bbp.
 2. Staat verkoopt laatste aandelen a.s.r.

  De staat verkoopt woensdagavond  de laatste 30,15 miljoen aandelen in verzekeraar a.s.r. Dat komt overeen met 20,5 procent van het aandelenkapitaal. a.s.r. is na deze verkoop na bijna 9 jaar weer volledig in private handen. De verzekeraar was in oktober 2008 in handen van de staat gekomen, als onderdeel van de nationalisatie van Fortis/ABN AMRO.
 3. Staat ontvangt ruim 700 miljoen dividend

  De Nederlandse staat heeft het afgelopen jaar ruim 700 miljoen euro aan dividend uit staatsdeelnemingen ontvangen. Dat blijkt uit het Jaarverslag Beheer Staatsdeelnemingen 2016 dat minister Dijsselbloem van Financiën vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
 4. Transparanter toezicht financiële markten

  De toezichthouders de Autoriteit Financiële markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) krijgen meer mogelijkheden om overtredingen door financiële instellingen openbaar te maken. Dat is de kern van het wetsvoorstel transparant toezicht financiële markten dat minister Dijsselbloem van Financiën vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
 5. Internetconsultatie maatregelen belastingontduiking

  Het Ministerie van Financiën heeft naar aanleiding van de Panama Papers de internetconsultatie geopend over maatregelen gericht op het tegengaan van belastingontduiking.