Financiën

Nieuwsberichten van Ministerie van Financiën op Rijksoverheid.nl
 1. Nederland maakt afspraken met Curaçao tegen belastingontwijking

  Nederland heeft met Curaçao nieuwe afspraken gemaakt in de strijd tegen belastingontwijking- en ontduiking. De landen hebben in een verklaring afgesproken zo snel mogelijk een wetsvoorstel in te dienen om anti-misbruikmaatregelen op te nemen in de belastingregeling tussen beide landen. Daarmee zal de belastingregeling gaan voldoen aan de internationale standaarden in het kader van de aanpak van belastingontwijking. 
 2. Saldibalans in jaarrekening aangepast

  De Belastingdienst levert informatie aan drie ministeries die toeslagen verstrekken (BZK, VWS en SZW). Hierbij is eerder onjuiste informatie doorgegeven. Het gaat om de gegevens over de stand van de openstaande voorschotten voor huur-, zorg-, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Bij controle hierna door de Auditdienst Rijk is niet geconstateerd dat deze informatie niet klopte. Daardoor zijn de openstaande voorschotten voor deze toeslagen in de saldibalans in de jaarrekeningen van de ministeries in totaal voor € 1,2 miljard te laag verantwoord.
 3. Staatssecretaris Snel bezoekt VS en Cuba

  Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) brengt maandag 20 tot en met donderdag 23 mei een bezoek aan de Verenigde Staten en Cuba. In Washington voert hij gesprekken met congresleden en de vice-minister van Financiën Justin Muzinich over problemen die in Nederland wonende Amerikanen ervaren als gevolg van Amerikaanse wetgeving. In Cuba ondertekent de staatssecretaris samen met 12 andere landen een verklaring waarmee een nieuwe Caribische Douaneorganisatie wordt opgericht.
 4. Inkomsten en uitgaven stegen in 2018

  De economie groeide vorig jaar flink. In Nederland waren meer mensen dan ooit aan het werk. De overheid gaf voor het eerst in vele jaren weer aanzienlijk meer uit aan onderwijs, zorg en veiligheid. Mede doordat er veel mensen werkten en bedrijven goed draaiden, kwam er per saldo meer belastinggeld binnen dan er werd uitgegeven.
 5. Wetsvoorstel nationale vliegbelasting ingediend

  Het kabinet wil per 1 januari 2021 een vliegbelasting invoeren. Daarbij gaat de voorkeur uit naar een Europese belasting op luchtvaart. Voor het geval een Europese vliegbelasting te lang op zich laat wachten is een wetsvoorstel voor een nationale vliegbelasting uitgewerkt van 7 euro per vertrekkende passagier, dat vandaag via het Kabinet van de Koning aan de Tweede Kamer is gestuurd. Transferpassagiers worden uitgezonderd.