Financiën

Nieuwsberichten van Ministerie van Financiën op Rijksoverheid.nl
 1. Fiscale regeling voor buitenlandse werknemers verkort van acht naar vijf jaar

  Het kabinet is van plan om de looptijd van een fiscale regeling voor werknemers uit het buitenland, de zogenoemde 30%-regeling, per 1 januari 2019 te verkorten van acht naar vijf jaar. Hiermee heeft de ministerraad op voorstel van de staatssecretaris van Financiën ingestemd. Het kabinet volgt hiermee een aanbeveling op uit de evaluatie van de 30%-regeling. De verkorting gaat gelden voor zowel nieuwe als bestaande gevallen.
 2. Hanneke Schuiling directeur-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen bij BZ

  Drs. J.W. (Hanneke) Schuiling wordt directeur-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming gaat in op 1 augustus.
 3. Overzicht risico’s voor de overheidsfinanciën door Brexit

  De uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, de Brexit, kan gevolgen voor de Nederlandse overheidsfinanciën hebben. De gevolgen hangen af van de onderhandelingen over de terugtrekking, de overgangsfase en een eventueel toekomstig handelsakkoord. Dat schrijft minister van Financiën Hoekstra in een brief aan de Tweede Kamer.
 4. Staatssecretaris geeft uitvoering aan uitspraak HR over btw-teruggaaf zonnepanelen

  Staatssecretaris Menno Snel heeft een besluit genomen hoe de Belastingdienst uitvoering kan geven aan de uitspraak van de Hoge Raad aangaande de btw-teruggaaf zonnepanelen. Daarmee wordt onder andere het aanvraagproces voor btw-teruggaaf zonnepanelen vereenvoudigd. De uitspraak van de Hoge Raad was op 15 december 2017. Na de uitspraak heeft de staatssecretaris aangegeven zich te willen beraden hoe de uitspraak moet worden omgezet in beleid en uitvoering. In afwachting daarvan is een deel van de verzoeken van particulieren met zonnepanelen nog niet verwerkt.
 5. De exportkredietverzekering wordt aantrekkelijker voor ondernemers

  Het wordt mogelijk voor Nederlandse exporteurs om goedkope kredieten tegen een vaste rente aan te bieden aan de afnemers van hun goederen en diensten. Dit wordt mogelijk gemaakt door een aanvulling op de exportkredietverzekering (ekv) te introduceren.