Economische Zaken

Nieuwsberichten van Ministerie van Economische Zaken en Klimaat op Rijksoverheid.nl
 1. Minister Wiebes aanwezig bij sluiten gaswinningslocatie Ten Post

  Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, was zojuist te gast op de voormalige gaswinningslocatie Ten Post in de provincie Groningen. Hij was hier getuige van het ontmantelingsproces van de locatie. Al vanaf de zomer van 2022 is er naar verwachting - bij gemiddelde temperaturen - geen gaswinning uit Groningen meer nodig. Sluiting van deze locatie is daar een concrete en onomkeerbare stap in.
 2. Consultatie Nederlandse veiling snelle mobiele communicatie gestart

  Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft vandaag de consultatie gestart voor de veiling van frequenties voor snelle mobiele communicatie zoals 5G. Deze zogenoemde conceptregelgeving bevat zowel de voorgestelde opzet als de minimum opbrengst (0,9 miljard euro) van de landelijke veiling in het voorjaar van 2020. Na de veiling blijven minimaal drie partijen diensten aanbieden aan Nederlandse consumenten en bedrijven.
 3. Kabinet: uitbreiding EU-mededingingstoezicht voor versterken concurrentiekracht

  Bedrijven uit derde landen die dankzij staatssteun en ongereguleerde overwinsten oneerlijk concurreren met Nederlandse en andere EU-ondernemers vormen een toenemend probleem. Het kabinet heeft daarom aan de Europese Commissie uitgebreid en strenger mededingingstoezicht voorgesteld om vooraf te kunnen onderzoeken en effectiever te handhaven. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft een brief over dit zogenoemde level playing field instrument naar de Tweede Kamer gestuurd.
 4. MKBidee breidt uit met 47 projecten voor leven lang ontwikkelen in het mkb

  Een nieuwe groep ondernemers gaat aan de slag met hun MKB!dee. Het betreft 47 projecten voor scholing en bijscholing van personeel in het mkb, waarvoor de ondernemers in totaal € 7,8 miljoen euro aan subsidie ontvangen.  Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat heeft vandaag het startschot gegeven.
 5. Nederlandse investeringen in ruimtevaartprogramma’s bekend

  Nederlandse ondernemers en onderzoekers kunnen de komende drie jaar weer volop werken aan ruimtevaarttechnologie en de alledaagse toepassingen daarvan. Het kabinet investeert voor 283,5 miljoen euro in programma’s van de European Space Agency (ESA) die bijdragen aan de Nederlandse samenleving, economie en wetenschap. De 22 lidstaten van de ESA hebben vandaag afgesproken in totaal 12,5 miljard euro te investeren in bijvoorbeeld aardobservatie, satellietcommunicatie, toegang tot de ruimte en diverse missies.