Economische Zaken

Nieuwsberichten van Ministerie van Economische Zaken en Klimaat op Rijksoverheid.nl
 1. Nederlands MKB blijft groeien: hogere omzet en meer banen

  Het gaat goed met het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. In 2016 groeide het MKB door naar een omzet van 903 miljard euro en 3,3 miljoen voltijdsbanen, een groei van 30 miljard euro en 92.000 banen ten opzichte van 2015. Tegelijkertijd moet er meer aandacht komen voor onderwerpen als voldoende personeel en digitalisering, vooral bij kleinere bedrijven. Dit staat in de Staat van het MKB.  Dit jaarbericht over 2016 wordt vandaag - op de Dag van de Ondernemer - overhandigd aan staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken & Klimaat door het Comité voor Ondernemerschap en Financiering.
 2. Nieuw zonnepark voorziet heel Sint Eustatius van elektriciteit

  Op Sint Eustatius, een van de drie gemeenten van Caribisch Nederland, is vanaf 15 november officieel een zonnepark in gebruik dat overdag het hele eiland (3.200 inwoners) van elektriciteit kan voorzien en voldoende stroom levert voor een deel van de nacht. Dankzij het park kan het gebruik van dieselgeneratoren, die tot voor kort alle elektriciteit leverden, met bijna de helft worden verminderd.
 3. Nederlanders beginnen te profiteren van economische groei

  De Nederlandse economie is het derde kwartaal van 2017 opnieuw gegroeid, en wel met 0,4% ten opzichte van een kwartaal eerder en 3,3% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit maakte het CBS vandaag bekend in haar nieuwste kwartaalcijfers. Daarmee is de Nederlandse economie nog steeds goed op weg om dit jaar met meer dan 3% te groeien. Zowel de consumptie, investeringen en export dragen bij aan deze groei.
 4. Staatssecretaris Keijzer bezoekt MKB tijdens Dag van de Ondernemer

  Vrijdag 17 november brengt staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) haar eerste werkbezoeken aan het midden- en kleinbedrijf. Tijdens de jaarlijkse Dag van de Ondernemer gaat de bewindspersoon samen met H.M. Koningin Máxima naar het Delftse familiebedrijf Octatube en neemt Keijzer de Staat van het MKB in ontvangst. Ook bezoekt de staatssecretaris de innovatieve bedrijven Ncardia en Mimetas in Leiden. Deze dag markeert de start van haar rondgang langs het bedrijfsleven in alle Nederlandse regio’s.
 5. Anita Wouters verantwoordelijk voor Bovengrond Groningen

  Anita Wouters (1955) wordt per 26 oktober 2017 benoemd tot project-directeur-generaal Groningen Bovengronds bij het ministerie van Economische Zaken & Klimaat (EZK). Zij is in deze functie verantwoordelijk voor de advisering van de minister over de schade-afhandeling, versterking en het perspectief voor Groningen in relatie tot de aardbevingsproblematiek. Wouters zal daarnaast namens de minister van EZK en het Rijk overlegpartner zijn voor de Groningse regio en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG).